Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme

Navigation

Mars Dünya'ya nasıl dönüştürülür?

Gelecekte insanlık Mars'ta bir koloni oluşturmak istiyor.Her şeyden önce,Dünya'da nükleer savaş veya asteroit çarpması gibi küresel bir felaketin meydana gelmesi durumunda buna ihtiyaç duyulmaktadır.İkincisi,Kızıl Gezegen üzerinde bir yerleşim yeri oluşturularak bilim adamlarının derin uzayı keşfetmesi daha uygun ve daha ucuz olacak.Ancak Mars'ta bir koloni oluşturmak için birçok sorunun çözülmesi gerekiyor.

Özellikle gezegenin en azından insanların yaşaması için biraz daha konforlu hale getirilmesi gerekiyor.Şu anda Mars'taki ortalama sıcaklık yaklaşık -64 santigrat derecedir.Bu nedenle Mars üssü inşa edilmeden önce gezegenin bir şekilde ısıtılması gerekiyor.Son zamanlarda bilim insanları bunu yapmanın en ucuz yolunu önerdiler.


Geçtiğimiz günlerde Science Advances adlı bilim dergisinde,Mars'ta sera etkisi yaratmanın başka bir yolu olduğunu belirten bir makale yayımlandı.Yüzeyinde çok miktarda alüminyum, demir ve diğer metaller bulunur.Yeni çalışmanın yazarları,bunların ince bir toz haline getirilerek öğütülmesini ve ardından Mars atmosferine püskürtülmesini önerdi.

Karbondioksit ve metan gibi bunlar da Mars yüzeyinde ısıyı tutabiliyor.Bu sadece bir varsayım değildir,çünkü önerilen yöntemin performansı en azından bilgisayar simülasyonu sonucunda kanıtlanmıştır.Basitçe ifade etmek gerekirse,bilim insanları bir bilgisayardan,küçük parlak metal parçacıklarının atmosfere dağılması durumunda Mars'taki iklime ne olacağını yeniden yaratmasını istedi.Modelleme,saniyede 30 litre oranında sürekli bir "metal tozu" emisyonu ile Mars'taki hava sıcaklığının insanlar için rahat bir +28 santigrat dereceye kadar çıkabileceğini gösterdi.Doğru, bu sonuca ulaşmak birkaç on yıl alacak.


Ancak ısınmanın ardından Mars'taki donmuş su eriyecek ve dünyalaştırma için önemli olan diğer süreçler başlayacak.Bilim insanları, Mars'taki iklimin ısınması durumunda fotosentez yapabilen bakterilerin orada yaşayabileceğinden emin.Bu,ısınmanın ardından Mars'ta insan yaşamı için gerekli olan oksijenin çok daha fazla olabileceği anlamına geliyor.Sera etkisi yaratmanın Mars'ı yaşanabilir hale getirmenin ilk ve en önemli adımı olabileceği ortaya çıktı.

Ancak insanların Mars'ta yaşamak için yalnızca gezegeni ısıtması ve onu oksijenle doyurması gerekmediğini anlamak önemlidir.Orada da yüksek düzeyde radyasyon var, belki atmosfere dağılan metal parçacıkları durumu biraz düzeltebilir ama bu kesin değil.

Mars'ta hâlâ bir yerden çıkarılması veya Dünya'dan gönderilmesi gereken çok az kaynak var.Ve son olarak, Mars kolonisinin pek çok sakini muhtemelen ana gezegenlerinden uzakta kendilerini kötü hissedecek ve bunun önceden halledilmesi gerekiyor.
Paylaş
Sonraki
Bu en son Yazı.
Önceki
Önceki Kayıt

kuvvetmiraj

Hiçbir Kuruluşa Bağlı Değildir.Sunduğu Haberler Tamamen Web Sitelerden Harmanlanarak veya Bilgi Birikimimizi Sizlere Sunuyoruz...

Post A Comment:

0 comments: