Merakın Beyindeki İzleri Keşfedildi |
Bilim insanları uzun süredir merakın beyindeki karşılığını araştırıyordu ve nihayet bu soruya cevap bulundu. ABD’deki Columbia Üniversitesi’nden bilim insanları fMRI taramalarını kullanarak beynimizin hangi bölgelerinin merak duygusuyla aktif olduğunu belirledi.Bu buluş psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde yeni yöntemler sunabilir.
Araştırma sonuçları merak duygusunun yönetildiği ana bölgelerin oksipitotemporal korteks,ventromedial prefrontal korteks (vmPFC) ve anterior singulat korteks olduğunu gösterdi.Bu bölgeler sırasıyla görme ve nesne tanıma,değer ve güven algısı,bilgi toplama işlevlerini üstleniyor.Özellikle vmPFC’nin,oksipitotemporal korteksten gelen bilgilerle merak hissini ilişkilendiren bir nevi nörolojik köprü görevi gördüğü belirlendi.Araştırmacılar deney sırasında katılımcılara çeşitli derecelerde bozulmuş görüntüler sunarak bu görüntüler hakkındaki güven ve merak düzeylerini ölçtü.Bulunan sonuçlar katılımcıların görüntülerin ne kadar azını tanıyabiliyorsa,o kadar fazla merak duyduklarını ortaya koydu.
Nörobilimci Jacqueline Gottlieb bu çalışmanın,beynimizin merak duyduğumuz bilgiyi nasıl işlediğini anlamamızda bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Araştırma sonuçları Journal of Neuroscience dergisinde yayımlandı.Bu bulgular özellikle merak eksikliği gösteren depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde yeni kapılar açabilir.Bilim dünyası için bu gelişme merakın nörolojik temellerini daha iyi anlamak adına büyük bir adım olarak görülüyor.
Post A Comment:
0 comments:
Yorum Gönder