Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme

Navigation

CAR-T-tedavisi beyin tümörleri için umut verici bir tedavidir

Kanser tedavisi modern tıbbın belasıdır.Gerçek şu ki, erken aşamalarda çoğu neoplazm tedaviye iyi yanıt verir, ancak sonraki aşamalarda prognoz genellikle hayal kırıklığı yaratır.Kanser, zamanla gelişen ve kontrolsüz hücre bölünmesiyle ilişkili 100'den fazla hastalıktan oluşan bir grup olduğundan, evrensel bir tedavi yöntemi yoktur.
Neyse ki bilim adamları sürekli olarak kanseri tedavi etmek için yeni yöntemler üzerinde çalışıyorlar ve bunlardan bazıları etkileyici sonuçlar veriyor.Bunlardan biri hematolojik malignitelerin ve beyin tümörleri dahil katı tümörlerin tedavisinde kullanılan CAR-T tedavisidir. Bu yazıda CAR-T terapisinin ne olduğuna ve bilim adamlarının buna neden bu kadar önem verdiğine bakacağız.

CAR-T tedavisinin lösemiden daha fazlası için etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Resim: www.beckman.com

T hücreleri bağışıklık sisteminin barış koruyucularıdır 
CAR T hücresi terapisi, T hücrelerinin kanser hücrelerini öldürme konusundaki doğal yeteneğini arttırmak için tasarlanmış bir immünoterapi ajanı olan adaptif hücre transferi (ATC) olarak da adlandırılan bir immünoterapi türüdür.
T hücrelerinin (düzenleyici T hücreleri, baskılayıcı T hücreleri, Treg) bağışıklık tepkisinin gücünü ve süresini kontrol ettiğini ve bu nedenle genellikle bağışıklık sisteminin barış koruyucuları olarak adlandırıldığını hatırlayalım.

Peki T hücreleri vücutta tam olarak ne yapar? Lenfosit adı verilen beyaz kan hücreleri, kanser dahil enfeksiyon ve hastalıklarla mücadelede önemli bir rol oynar ve insan vücudunda farklı türde lenfositler bulunur ve T hücreleri de bunlardan biridir.
Lösemi ve lenfoma hastalarından alınan modifiye T hücreleri hastaların iyileşmesine yardımcı oluyor. Resim: www.mypathologyreport.ca


T hücreleri vücutta dolaşırken kusurlu hücreleri arar ve yok ederler. Yeni bir enfeksiyon veya hastalıkla karşılaştığımızda bunların üretimi başlar. Hastalık yenildiğinde vücut bazı T hücrelerini yedekte bırakır, böylece daha önce bir enfeksiyonla tekrar karşılaşırsak vücut onu tanıyabilir ve davetsiz misafire hemen saldırabilir. T hücreleri enfeksiyonla mücadelede iyi olmasına rağmen, kanser hücresini normal bir hücreden ayırt etmekte zorluk yaşayabilirler.

CAR-T tedavisi nedir? 
Kanser hücreleri bağışıklık sistemini kandırdığı için bilim insanları T hücrelerini onları tanıyacak şekilde kandırmanın yollarını bulmaya çalışıyor.Bunu yapmanın olası bir yolu, bir uzmanın hastanın T hücrelerini seçip laboratuvarda küçük değişiklikler yaptığı son derece karmaşık bir tedavi olan CAR-T terapisi olabilir.Hastanın T hücrelerinin örneklerini alma işlemine aferez denir .

CAR-T terapisinin büyüsünün büyük kısmı laboratuvarda gerçekleşir.Bilim insanları,hastanın T hücrelerinde değişiklik yaparak onları belirli bir proteini tanıma ve kanser hücrelerini hedefleme konusunda eğitiyor.

Modifiye edilmiş T hücreleri daha sonra laboratuvarda gerekli sayıya ulaşana kadar büyür ve çoğalır. Bu gerçekleştiğinde, genetiği değiştirilmiş T hücreleri, IV yoluyla hastanın kanına enjekte edilir. 
Prosedürün amacı CAR T hücrelerinin kanser hücrelerini tanıması ve onlara saldırmasıdır .

CAR-T terapisi onkoloji tedavisinde yeni bir kelimedir. Resim: www.beckman.com

Bilim adamlarının laboratuvarda T hücrelerinde yaptığı değişiklikler,"gelişmiş" hücrelerin hastanın vücudunda uzun süre kalabileceği, belirli kanser hücrelerini tanıyıp onlara saldırabileceği anlamına geliyor. Araştırmacılar hâlâ vücutta ne kadar süre kalabileceklerini bulmaya çalışıyor. Günümüzde lösemili çocuklarda ve lenfomalı bazı erişkinlerde CAR-T tedavisi kullanılmaktadır.

Glioblastoma tedavisinde CAR-T tedavisi

CAR-T terapisi (yani kimerik antijen reseptör terapisi) hematolojik maligniteler için yerleşik bir tedavi olmasına rağmen, aynı zamanda beyin tümörleri dahil katı tümörler için de kullanılır. Böylece City of Hope'ta yürütülen klinik çalışmaların ilk aşamasında, tekrarlayan glioblastoma ve glioma - malign beyin tümörleri için CAR-T tedavisi araştırıldı. Çalışmaya 65 hasta katıldı ve araştırmacılar genetiği değiştirilmiş T hücreleri üretmek için farklı dağıtım yöntemlerini ve teknolojilerini test etti. Sonuçlar tedavinin güvenli olduğunu ve yönetilebilir yan etkilerle iyi tolere edildiğini buldu.

CAR-T tedavisi beyin tümörlerinin tedavisinde umut verici sonuçlar verdi













Daha da önemlisi, hastaların yarısında, bazı vakalarda tümörün tamamen iyileşmesi de dahil olmak üzere, stabil hastalık veya iyileşme görüldü. Hasta hayatta kalma oranları da cesaret vericiydi; ortalama genel hayatta kalma süresi 7,7 ay idi. Bilimsel çalışmanın tam metnine buradan ulaşabilirsiniz . Çalışma sonuçları, spesifik bir reseptörü (IL13Ra2) hedef alan CAR-T tedavisinin, tekrarlayan glioma hastaları için umut verici bir tedavi seçeneği olduğunu göstermektedir.

Glioblastoma ve diğer glioma beyin malignitelerini hedef alabilen hücre terapisi alanında heyecan verici sonuçlar elde ettik. Çalışmanın baş yazarlarından biri olan Dr. Brown, Targeted OncologyTM'ye "Bu hastalar için anlamlı tedaviler geliştirme hedefine yaklaştığımızı düşünüyoruz" dedi .



Glioma ve glioblastoma
 
Glioma ve glioblastoma gibi kötü huylu beyin tümörleri aslında bir ölüm cezasıdır. Bunun nedeni, tümör hücrelerinin çevre dokulara doğru büyümesi ve onları son derece hızlı bir şekilde yok etmesidir. Bu nedenle, glioblastomalı (gliomaların en kötü huylusu) hastaların ortalama yaşam süresi ortalama bir yılın biraz üzerindedir. Uzmanların glioblastoma tedavisini zorlaştıran birçok nedeni tanımladığını ve ana sorunlardan birinin bu tümörlerin çok invaziv olması ve bunları cerrahi olarak tamamen çıkarmanın imkansız olmasıdır.

Glioblastoma, tümörler grubuna (gliomalar) ait bir tümördür.Glioma (glial tümör), beyinde veya omurilikte gelişebilen bir tümördür. Bu tümörler, başlangıçta sinirsel bağ dokuları olduğu düşünülen, nöroglia adı verilen glial hücrelerden gelişir.
Resim: Medicine.wustl.edu





Ek olarak,gliomalar ve glioblastomalar heterojendir ve diğer kanserlerdeki spesifik onkogenik yolları hedef alan bazı ilaçlar, glioblastomanın zamanla değişmesi ve daha agresif hale gelmesi nedeniyle işe yaramamaktadır.Diğer kanser türlerini tedavi etmek için geliştirilen ilaçların tümörün ötesine geçememesi durumu daha da karmaşık hale getiriyor.Son olarak immünoterapi beyin tümörlerine karşı çok etkili değildir.


Kısacası kötü huylu beyin tümörlü hastaların tedavisi ve yönetimi son derece zor bir iştir ve son yıllarda pek ilerleme sağlanamamıştır.Ancak glioblastomalar beyinde lokalize kaldığı ve nadiren diğer organlara metastaz yaptığı için lokal CAR-T tedavisi etkili olabilir.

Gliomalar beyin parankiminde oluşan primer tümörlerdir. Resim: static.tnn.in




Uzmanlar ayrıca birçok merkezi sinir sistemi (CNS) kanserinin birçok tedaviye dirençli olduğunu ancak T hücresi tedavisine iyi yanıt verdiğini belirtiyor. Elbette sansasyonel sonuçların zamanı değil ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç var,ancak Nature'da yayınlanan sonuçlar umut verici ve kötü huylu beyin tümörü olan hastalara umut veriyor.
Paylaş

kuvvetmiraj

Hiçbir Kuruluşa Bağlı Değildir.Sunduğu Haberler Tamamen Web Sitelerden Harmanlanarak veya Bilgi Birikimimizi Sizlere Sunuyoruz...

Post A Comment:

0 comments: