Belki gelecekte gezegenimiz böyle görünecek? |
Dünya'nın 50,100 ve 200 milyon yıl sonra nasıl görüneceğini hayal etmek ancak o kadar kolay değil.Gezegenimiz sürekli değişiyor,Gerçek şu ki,kayalık gezegenimiz,birbirine baskı uygulayan ve okyanusları ve dağları meydana getiren süreçler yaratan tektonik plakalardan oluşan bir mozaiktir.
Fark etmesek de plakalar sürekli hareket ediyor.
Scotese'nin Pangea Ultimate adlı teorisi,Atlantik Okyanusu'nun küçüleceğini,Amerika'yı Avrupa'ya yaklaştıracağını ve Afrika'nın Avrupa ile birleştiğinde Akdeniz'in yok olacağını öngörüyor.Benzer şekilde,Avustralya ve Güneydoğu Asya'nın birleşeceğini hesapladı.
Bu nedenle,genel kabul gören teoriye göre,geçmişte plakaların kademeli hareketi süper kıta Pangea'yı böldü ve bugüne kadar devam ediyor.Bugün,Dünya'nın geçmişini dikkate alarak ve modern teknolojilerle donanmış olarak,kıtaların gelecekteki hareketlerini tahmin edebiliyoruz.Ama şu anda hangi değişiklikler oluyor?
Kıta kayması ve sismik tomografi
Bugüne kadarki en popüler teori,gelecekte Pangea gibi bir süper kıtanın Dünya'da yeniden ortaya çıkacağıdır.
Plaka tektoniği teorisine göre,Dünya'nın dış kabuğu,manto üzerinde yavaşça kayan birkaç plakaya bölünmüştür.
Zamanla bu,kıtaları birleştirerek veya ayırarak Dünya'nın yüzeyini değiştirir.
Northwestern Üniversitesi'nde yer bilimleri profesörü olan Chris Skotese,levha tektoniği ve iklim değişikliğinin gelecekte Dünya'nın görünümünü nasıl etkileyeceğini araştırıyor.Araştırmaya dayanarak Scotese,evimizin 250 milyon yılda nasıl değişeceğini gösteren birkaç animasyonlu harita yaptı:
Ayrıca,Dünya'nın derin kabuğu ve mantosundaki hızı incelemek için en yeni yöntemlerden biri olan sismik tomografi, jeologların bugün gelecekteki değişiklikleri tahmin etmelerine yardımcı oluyor.
Bu tekniği kullanan araştırmacılar,Dünya kıtalarının yüzeyin uzunluğu ve genişliği boyunca yılda birkaç santimetre hızla hareket ettiği sonucuna vardılar.
Uzmanlar bunun devam edeceğine ve plakaların konumunda ve çarpışmasında bir değişikliğe yol açacağına inanıyor.Bu sürece kıta kayması denir.Gelecek,birçok sır ve şaşırtıcı keşiflerle doludur.
Değişiklikler Afrika'yı etkileyecek |
Bilim adamları,bu sürecin gelecekte nasıl devam edeceğine dair çeşitli senaryolar öne sürdüler.
İki levha arasındaki sınır bölgelerinde kıtaların birleşmesi,Himalayalara benzer geniş sıradağlar yaratacaktır.Diğer mevcut aralıklar da büyüyecek.
Grönland ve Antarktika kutuplardan uzaklaşarak dünya çapında deniz seviyelerinin yükselmesine ve bildiğimiz kıyıları tamamen yeniden şekillendirmesine neden olacak.
Bu olayların çoğu yalnızca tahmindir ve uzmanlar bu tür uzun vadeli tahminlerde bulunmanın riskli olduğu konusunda hemfikirdir.
Post A Comment:
0 comments:
Yorum Gönder