Şeker Hastalığına Dair Her Şey |
Şeker hastalığı,vücudun kan şekeri seviyelerini düzenleyemediği bir durumdur.Kan şekeri, hücrelerin enerji üretmek için kullandığı glikoz adı verilen bir şekerdir. Kan şekeri seviyeleri, pankreas adı verilen bir organ tarafından üretilen insülin hormonu tarafından kontrol edilir.
İnsülin,glikozun hücrelere girmesine yardımcı olur ve kan şekeri seviyelerini normal aralıkta tutar.
Şeker hastalığı olan kişilerde, pankreas yeterli insülin üretemez veya vücut insüline duyarlı olmaz. Bu durumda, kan şekeri seviyeleri çok yüksek veya çok düşük olabilir.Bu da çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.
Şeker hastalığının iki ana tipi vardır: Tip 1 ve Tip 2.
Tip 1 şeker hastalığı, genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde başlayan ve pankreasın hiç insülin üretemediği bir durumdur. Tip 1 şeker hastalığı olan kişiler, ömür boyu insülin enjeksiyonları almak zorundadır.Tip 1 şeker hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir, ancak genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir.
Tip 2 şeker hastalığı, genellikle yetişkinlik döneminde başlayan ve pankreasın yeterli insülin üretemediği veya vücudun insüline dirençli olduğu bir durumdur. Tip 2 şeker hastalığı olan kişiler, diyet,egzersiz ve ilaçlarla kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmaya çalışır.Tip 2 şeker hastalığının nedenleri arasında aşırı kilo, hareketsiz yaşam tarzı,yaşlanma ve aile öyküsü sayılabilir.
Şeker hastalığının belirtileri arasında aşırı susama,sık idrara çıkma,yorgunluk, kilo kaybı veya kilo alma, görme bozukluğu,yara iyileşmesinde gecikme,enfeksiyonlara eğilimlilik ve sinir hasarı sayılabilir.
Şeker hastalığı ciddi bir sağlık sorunudur ve ihmal edilirse kalp hastalığı, böbrek yetmezliği, körlük, ayak kesilmesi ve hatta ölüm gibi sonuçlara yol açabilir.Bu nedenle,şeker hastalığı belirtileri fark ederseniz veya risk altında olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka bir doktora başvurmalısınız.
- Vücudunuza daha fazla lif almaya çalışın.Basit karbonhidratla yapılan gıdalar yerine tam tahıllı, kepekli,yulaflı yiyecekleri tercih edin.Nişasta oranı yüksek olan sebzelerden uzak durun. Düşük kaloriye sahip, az şekerli meyveler tüketin.
- Her gün her besin grubundan yemelisiniz.Protein kaynakları olarak yağsız et,derisiz tavuk veya hindi, balık,yumurta, fındık ve fıstık, kuru fasulye ve nohut gibi bakliyatlar,tofu gibi et ikameleri alabilirsiniz.Süt ürünleri olarak yağsız veya az yağlı süt,yoğurt ve peynir tüketebilirsiniz. Sebzeler olarak brokoli,havuç,yeşillik, biber ve domates gibi nişastasız sebzeleri bolca yiyebilirsiniz.
- Esas olarak kanola ve zeytinyağı gibi oda sıcaklığında sıvı olan yağlar, fındık ve tohumlar, somon, ton balığı ve uskumru gibi kalp dostu balıklar, avokado gibi gıdalardan gelen kalp dostu yağlarla yemek yiyin.Kızartılmış gıdalar,doymuş yağ ve trans yağ bakımından zengin diğer gıdalar,tuzlu gıdalar, pişmiş paketlenmiş ürünler,şekerleme ve dondurma gibi tatlılardan kaçının.
- Kola,soğuk çay ya da limonata gibi içecekler, iç yapılarında yoğun şeker ve karbonhidrat bulundururlar. Kan şekeri seviyelerini kontrol etmek ve hastalık riskini önlemek için şekerli içecekler yerine su, soda ya da şekersiz soğuk çay tüketmeyi alışkanlık haline getirin.
- Doktorunuzla oluşturacağınız şeker hastası beslenme öğünlerine uyarak,belli saatlerde düzenli bir şekilde diyetinizi uygulayın.
Post A Comment:
0 comments:
Yorum Gönder