Yazılım bilgisi ve yetenekleri gelişmiş kişiler problemlere karşı daha metodik ve analitik bir yaklaşım sergileyebiliyorlar.Yazılım öğrenmek yalnızca kariyer anlamında değil ayrıca yetenek gelişimi bakımından da çeşitli faydalar sunuyor.
Ayrıca ticari amaçlarla olmasa da kendilerine ait internet sitelerini yönetmek, bilgisayarla ilgili konularda doğrudan çözüm üretebilmek ve daha kapsamlı bir perspektif ile bilişim dünyasına ayak uydurabilmek isteyenler için yazılım dili öğrenmek eskisinden daha önemli hale geliyor.
Yeni başlayanlar veya hâlihazırda sahip olduğu yeteneklerini bir üst seviyeye taşımak isteyenler, aşağıda detaylarına yer verdiğimiz bu platformlar üzerinden ücretsiz yazılım dersleri alabilir, kendilerini geliştirmek için önemli bir adım atabilirler.
Udemy’nin oldukça çeşitli kaynaklara sahip olması nedeniyle onlarca hatta yüzlerce farklı kurs içeriğine ulaşmak mümkün. Size en uygun kurs seçimini yaparken bu kadar fazla çeşit arasında yolunuzu kaybetmemek için kullanıcı yorumlarından ve değerlendirme puanlarından yararlanabiliyorsunuz.
Platformun avantajlarından bir diğeri ise mobil uygulama sayesinde eğitime her an kaldığınız yerden devam edebilmeniz.Birbirinden zengin içerikleri ile Udemy,programlama alanında da sayısız opsiyon sunan platformlardan bir tanesi.
Python,C,SQL,Java,HTML gibi pek çok programlama dili hakkında ücretsiz kurs içeriklerini kullanıcılarla buluşturan platform, farklı dil ve altyazı seçenekleriyle dünya çapında hizmet sunuyor.
Udemy üzerinden kurs tamamlamanın dezavantaj olarak görülebilecek noktalarından biri sertifika verilmemesi diyebiliriz.Ne yazık ki Udemy,ücretsiz kursları tamamlayanlara sertifika vermiyor.
Sitenin avantajlarından biri çocukların anlayabileceği dil ve içerikte kurslara yer vermesi.3 yaş grubuna göre kategorize edilen içeriklerde,her yaş grubunun öğrenmesini kolaylaştıracak teknikler kullanılıyor.
Kar amacı gütmeyen bir eğitim platformu olan Code.org, her çocuğun bilgisayar bilimini öğrenmesi amacıyla yola çıkarak bugün de hala bu amaç doğrultusunda hizmetlerini geliştiren bir web sitesi.
Tüm kurs içerikleri ücretsiz olan platformda 60’ın üzerinde dilde kurs içeriği bulmak mümkün.Code.org’un belli yaş gruplarıyla sınırlı olmasının yanında teknik ekipman ihtiyacı da kullanım alanını kısıtlayan özelliklerinden birisi.
Bazı seviye kurslarında klavye ve mouse ile birlikte bilgisayar düzeneği,15 Mbit üzerinden internet hızı ve belirli ekran büyüklüğüne ihtiyaç duyulabiliyor.
Code.org |
Coursera
Çevrim içi üniversite diploma programlarına kadar her seviye ve ihtiyaca uygun içeriğin bulunabildiği Coursera, farklı yazılım dili ve seviyelerine göre çok fazla kursa sahip.
Tıpkı Udemy gibi Coursera da mobil uygulama üzerinden hız kesmeden eğitime devam etmeye yardımcı oluyor.
Adeta bir çevrimiçi üniversite haline gelen Coursera,200’ün üzerinde iş birliği ile sınırsız kurs içeriğini bünyesinde barındıran bir platform.
Aklınıza gelebilecek her konuda bir kurs materyaline sahip olan Coursera,yazılım konusunda da yüzlerce program sunuyor.
Platformun dezavantajlı olduğu noktalardan bir tanesi kimi zaman kullanıcıların ön bilgisini gerektiren içeriklerle karşılaşmaları.
Üniversite eğitim modellerinin baskın olduğu Coursera’da, başlangıç seviye kurslarda dahi terminoloji ve temel bilgiler üzerinden biraz hızlı geçildiğini düşünebilirsiniz.
Çeşitli yazılım dillerinin farklı sahalarda kullanımını öğreten bir platform.Bu bakımdan bir programlama dilini, oyun ve görselleştirme,doğal simülasyon,veri yönetimi,web site yapımı gibi farklı sahalarda öğrenmek son derece kolay ve sistematik hale geliyor.
Kar amacı gütmeyen bir diğer platform Khan Academy, çevrim içi video kütüphanesi olarak hizmet veren bir platform.Tüm videoların ücretsiz olduğu bu platformda her alanla ilgili bir video bulmak mümkün.
Ne var ki Khan Academy’de diğer platformlara kıyasla daha az seçeneğe sahip olduğunuz bir gerçek.Özellikle Udemy ve Coursera gibi platformlara kıyasla ileri seviye eğitim içeriğine ulaşmak biraz daha zor olabilir.
Her başlık altında son derece detaylı açıklamalara yer veren platform,ücretsiz kısa video içerikleri ile anlatımı destekliyor.W3Schools’un tamamen web geliştirme ve yazılım içeriklerine dedike olması onu diğer eğitim platformlarından ayıran birincil özelliklerinden.
Bu bakımdan yazılıma dair uçtan uca her detayı öğrenme imkânını tanıyor ve eğitimleri egzersiz ve quiz çalışmalarıyla da destekliyor.
SQL, JavaScript ve HTML gibi çok bilinen web geliştirme araçları etrafında gelişen W3Schools,başlangıç seviyesinde olanların kolaylıkla uzmanlaşmasına yardımcı olabilecek içerikler sunuyor.
Bunun yanında platform,konuya yabancı olanlara biraz karmaşık ve göz korkutucu gelebilir zira oldukça fazla sayıdaki web geliştirme programı, yazılım dili ve veri analitiği konuları arasında kaybolmak mümkün.
edX
Yalnızca akredite değil üstelik prestijli eğitim kurumlarının materyallerini sunan edX’te,kursu kendi programınıza göre istediğiniz tempoda tamamlayabiliyorsunuz.
Harvard ve MIT iş birliğinden doğan edX,geniş bir yelpazede ücretli ve ücretsiz online üniversite kursları sunan bir platform.150’nin üzerinde üniversite ortaklığı ile 3.000’in üzerinde online kurs içeriğinin bulunduğu platformda,yazılım öğrenmek isteyenlerin konunun derinlerine inebilecekleri çeşitli videolar yer alıyor.
Ne var ki edX de Coursera ve Udemy gibi ücretsiz kursları tamamlayanlara sertifika vermiyor.
Ayrıca bu iki platforma kıyasla içerik kapsamı bir miktar daha sınırlı diyebiliriz.
Codewars,10 yılı aşkın süredir geliştirdiği entegre eğitim içerikleri ile kullanıcıların görüşlerine göre iyileştirilen bir platform.
Kullanıcıların numaralandırdığı “Karma” adı verilen zorluk seviyelerine göre düzenlenen içerikler, kendi kendine öğrenme metodunu izleyenler için oldukça yol gösterici olabiliyor.
Öte yandan,algoritmalara fazlaca ağırlık veren platform ne yazık ki herkese hitap etmeyebiliyor.
Yine bununla bağlantılı olarak, başlangıç seviyesindekiler için platform pek de kullanıcı dostu gelmeyebilir zira en basit Karma seviyesinde bile zorlanabileceğiniz bir derinlik ve profesyonellik ile karşılaşabilirsiniz.
Adı üstünde olduğu gibi tamamen bilgisayar programlama alanına dedike olan bir diğer eğitim platformu ise Codewars.Eğitimlerin yazılım geliştiriciler tarafından verildiği platformda yazılım dillerine ilişkin çeşitli yetenekler üzerine odaklanan egzersizler bulmak mümkün.
Platform üzerinde online topluluk forumu, chat odaları ve online yayınlar da bulunduğu için kullanıcı katılımını ve kullanıcılar arasındaki paylaşımı da artırıyor.
Başlangıç seviyesindekilerden mühendislere kadar her seviyeye hitap eden freeCodeCamp videoları, egzersiz serileri ile hızlı şekilde gelişimin önünü açıyor.
Platformun avantajı olan bu özellikleri aynı zamanda bir dezavantajına da ışık tutuyor diyebiliriz.
Tamamen“kendi kendine öğrenme”metodu akılda tutularak düzenlenen içeriklerin beklenen faydayı göstermesi için sıkı bir disiplin,motivasyon ve planlama ile ilerlemek gerekebiliyor.
FreeCodeCamp,kar amacı gütmeyen interaktif eğitim platformlarından biri.Tüm içeriklerin ücretsiz olduğu platform üzerinden kendi dilinizde kurs içeriklerine ulaşarak tamamladığınız kursların sertifikasını alabilirsiniz.
Code Academy
Ücretsiz içeriklerin yanında, kariyer odaklı gelişim görmek isteyenler için pro abonelik ile özelleştirilmiş programların kapısını aralayan Code Academy, profesyonelleşmek isteyenlerin tercih ettiği bir platform.
Front-end ve back-end geliştirmelerine oldukça büyük bir yer ayırması ise her seviyeden yazılım öğrenenlere faydalı olmasına imkân veriyor.İnteraktif platform özellikleri sayesinde yalnızca teorik değil pratik bilginizi de ilerletmenizi sağlayan bu platformda ücretli ve ücretsiz tarzda programlara erişebiliyorsunuz.
Popüler kurs içerikleri ile “Yazılım nasıl öğrenilir?” sorusunun cevabını veren Code Academy, basit kodlamadan gelişmiş tekniklere kadar geniş bir skalada eğitim içeriği sunuyor.
Code Academy’nin diğer platformlara göre geride kaldığı noktalardan birisi içerik kapsamının sınırlı olması.Diğer bir ifadeyle,bu platformda ya sadece belirli yazılım dillerine ilişkin içerikler ya da belirli disiplinlere yönelik eğitimlerle kısıtlı kalabilirsiniz.
Başlangıç seviyesi için son derece kullanıcı dostu ve keyifli bir eğitim platformu olduğunu söylemek de mümkün.The Odin Project,proje bazlı müfredat sistemi sayesinde kursta ilerledikçe farklı projelere yönelerek bunlarla ilgili eğitim görmenize olanak sağlıyor.
Platformun bilgisayar bilimine odaklanan anlatımları kimilerine zor gelebilse de bu dezavantaj konuyu detaylıca öğrenmek isteyenler için bir avantaj olarak da değerlendirilebilir.
Web geliştirme kariyerinize başlamak için keyifli alternatiflerden biri olan The Odin Project, tamamen ücretsiz kaynaklardan bir tanesi.
Post A Comment:
0 comments:
Yorum Gönder