Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme

Navigation

1600 km HIZLA GİDEN TRENE BİNER MİSİNİZ?

Toplam 12,000 km'lik bu ağ,Avrupa ve Japon ağlarının toplamının iki katından fazla.
Tren yolculuğunun geleceğinin neye benzeyeceği hakkında bir fikir edinmek istiyorsanız,gidilecek yer Çin olacak gibi görünüyor.Şu anki haliyle,tren teknolojisi yıllardır çok değişmiş görünmüyor.

Peki saatte birkaç yüz kilometre hız yapabilen gerçekten"süper hızlı" trenlerin,kırlar arasından bir kurşun gibi geçişini ne zaman göreceğiz? Teorik olarak bu teknoloji,trenlerin vakum tüplerin içinden yolculuk etmesini öneriyor.Bunun için de mevcut maglev yani manyetik kaldırma teknolojisi kullanılıyor.Bu teknolojiyle trenler raylardan yükseltildiği için sürtünme sıfıra yakın düzeye indirilebiliyor.Bu sayede ETT trenler potansiyel olarak saatte 1,600 km'den hızlı yolculuk edebilir.
[fikir vermek gerekirse Edirne-Ardahan arası 1650 km]Ancak bunlar daha ilk günler.
Maglev büyüsü
Bu arada,Japonya maglev teknolojisi ile dev adımlar atıyor.Çin'in de Şanghay'da kendi maglev hattı var.Bu hat şehre Pudong uluslararası havaalanından yolcu taşıyor.Ama bu hat çoğu zaman,yüksek hızlı demiryolunun yararlarının parıltılı bir örneği olarak değil,çok da iyi düşünülmeden girişilen büyük altyapı projelerinin tuzaklarının bir örneği olarak gösteriliyor.

Çin yakın zamanda Rusya'nın başkenti Moskova'ya 242 milyar dolarlık yüksek hızlı demiryolu bağlantısı inşa etmeyi planlıyor.Önümüzdeki beş yıl içinde de varolan ağının büyüklüğünü iki katına çıkarmayı hedefliyor.Tüm bu demiryolu projelerinin hedefi,en azından kısa vadede,ekonomide yatırım odaklı büyük bir patlama yaratmak.Ayrıca Çin gibi büyük bir ülkede,seyahat sürelerini azaltmak da iş dünyasının olumlu karşılayacağı bir gelişme.Şimdi Çin'in karşı karşıya olduğu ana sorun,böyle büyük bir genişlemenin ticari açıdan sürdürülebilir olup olmadığı.
Paylaş

kuvvetmiraj

Hiçbir Kuruluşa Bağlı Değildir.Sunduğu Haberler Tamamen Web Sitelerden Harmanlanarak veya Bilgi Birikimimizi Sizlere Sunuyoruz...

Post A Comment:

0 comments: