Blog Arşivi

Toplam Sayfa Görüntüleme

Navigation

TÜRKİYE'NİN DE UZAY TARİHÇESİ BAŞLIYOR

Türkiye'nin ilk yerli uydusu yolculuğa hazır,Devlet Planlama Teşkilatı(DPT)tarafından sağlanan kaynakla,Tübitak uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü(TÜBİTAK UZAY)tarafından Türkiye'de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu RASAT,fırlatılmak üzere Rusya'ya gönderildi.TÜBİTAK yetkililerinden alınan bilgiye göre,RASAT projesiyle Türkiye'nin uydu teknolojilerindeki tasarım,üretim ve test yetenekleri gelişti.Türk mühendislerin ve TÜBİTAK UZAY Enstitüsü'nün kazandığı deneyim ve yetenekler,Türkiye'nin Uzay Teknolojileri alanındaki hedeflerine ulaşmayı sağlayacak yeni projelere de rehber ve öncü oldu.Bu bağlamda RASAT'ın temel hedeflerine başarıyla ulaşıldı.
Tasarım,üretim ve test aşamalarının tamamı Türk mühendis ve teknisyenleri tarafından TÜBİTAK UZAY tesislerinde gerçekleştirilen ilk yer gözlem uydusu olan RASAT,dün sabah Rusya Federasyonu'nda bulunan Yasny Fırlatma Üssü'ne doğru yola çıktı ve gümrük işlemleri için Rusya'nın Ulyanovsk şehrine ulaştı.
Temmuz ayında gerçekleştirilmesi planlanan fırlatma kapsamında,RASAT'ın yanı sıra İngiltere,ABD,İtalya,Ukrayna,Nijerya'nın uyduları da uzaya taşınarak yörüngeye yerleştirilecek.Fırlatma,dünyanın en güçlü kıtalararası balistik füzelerinden biri olan SS-18'den uyarlanarak geliştirilen Dnepr fırlatma aracı ile gerçekleştirilecek.RASAT'ın dahil olacağı fırlatma,Dnepr fırlatma aracının uydu taşımak için yapacağı 17. ticari fırlatma olacak.
TÜRKİYE'NİN DE UZAY TARİHÇESİ BAŞLIYOR
RASAT,ülke olarak uydu tasarlama,üretme,test etme ve işletme yeteneklerini göstermek,Türk mühendis ve teknisyenleri tarafından tasarlanarak üretilen yerli uzay ekipmanlarını uzayda test etmek ve optik uydu görüntüleri elde etmek amacıyla geliştirildi.
RASAT'ın hem işlevsel hem de yapısal olarak fırlatmaya hazır olduğu, TÜBİTAK UZAY ve fırlatma aracı üreticisi firmanın tesislerinde yapılan testlerde geçen yıl teyit edildi.
Böylelikle,Türkiye'nin uydu teknolojilerindeki tasarım,üretim ve test yeteneklerinin geliştirilmesi ve bu süreçte Türk mühendisler ve özellikle TÜBİTAK UZAY Enstitüsü'nün deneyim ve yetenek kazanması hedefine başarıyla ulaşıldı.
RASAT'ın yörüngeye yerleştirilmesi ve TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanıp geliştirilen uydu sistemlerinin uzayda başarıyla çalışması ile, sistemlerin uçuş tarihçesi kazanmaları ve bundan sonraki yerli uydu görevlerinde kullanılmaları hedefleniyor.Aynı zamanda,RASAT'tan elde edilecek uydu görüntülerinin,şehir bölge planlama,ormancılık,tarım, afet yönetimi ve benzeri amaçlarla da kullanılması planlanıyor.
TÜBİTAK UZAY'DA NELER YAPILIYOR?
TÜBİTAK UZAY,1985'de uzay teknolojileri,elektronik,bilgi teknolojileri ve ilgili alanlarda ar-ge projeleri yürütmek amacıyla kuruldu.2006 yılında Enstitünün misyonu ve vizyonu yenilenerek,ismi''TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü,(TÜBİTAY UZAY)''olarak değiştirildi.

TÜBİTAK UZAY'da,uzay teknolojileri alanında uydu sistemleri,uydu alt-sistemleri,uydu yer istasyonu alt sistemleri,uydu test ve entegrasyon sistemleri üzerine çalışmalar yürütülüyor.
Ayrıca,elektronik alanında tümdevre tasarımı,iletişim sistemleri, elektronik sistem tasarımı, elektro-optik görev yükleri,veri işleme alanında işaret işleme,uzaktan algılama,örüntü tanıma,veri madenciliği, makine öğrenmesi;güç elektroniği alanında güç kalitesi,kompanzasyon sistemleri, elektrikli motor sürücüleri,anahtarlamalı güç kaynakları, yenilenebilir enerji;güç sistemleri alanında da elektrik üretim ve iletim sistemlerinin analizi,dağıtım otomasyonu konusunda strateji araştırma ve geliştirme,dağıtım sistemlerinde gözetimli denetim ve veri toplama(SCADA) sistemleri,dağıtım sistemlerinin planlanması,tasarımı ve işletilmesi için kriter belirleme araştırmaları ve projeleri yürütülüyor.

TÜBİTAK UZAY,küçük uyduların tasarımı,üretimi ve test edilmesi alanındaki yeteneklerin geliştirilmesine ve uzay teknolojilerinde uluslararası işbirliğinin oluşturulmasına öncelik veriyor.Kaynak Zaman
Paylaş

kuvvetmiraj

Hiçbir Kuruluşa Bağlı Değildir.Sunduğu Haberler Tamamen Web Sitelerden Harmanlanarak veya Bilgi Birikimimizi Sizlere Sunuyoruz...

Post A Comment:

0 comments: