Yapım Süreci-kurgu makale |
Bundan sonra,kurgucunun asıl önemli görevi olan ince kurgu başlar.
Burada kaba kurguda olduğu gibi mekanik bir çalışma değil, yaratıcı bir çalışma gerekir. Kurgucu daha önce çekim senaryosunu iyice incelediği için filmin genel yürüyüşünü,her sahnenin,çekimin temposunu kafasında canlandırır; eli altındaki kaba kurgulu filmi defalarca izleyerek bu temponun tamamlanmış filmde nasıl sağlanabileceğini kararlaştırır.
Filmi keser,yapıştırır,Tekrar keser;çekimlerden bazılarını atar;sahnenin gelişmesinde akıcılığı bozan her hangi bir duruma rastladığı zaman,iki çekim arasına bu akıcılığı sağlayan yeni bir çekim,bağlayıcı çekim ekler;bazı çekimlerin yerini değiştirir.
Yapım Süreci-kurgu makale |
Böylelikle bir yandan filmin genel temposunu,bir yandan da akıcılığını sağlar.Kurgucunun bundan sonraki en önemli işi, yine tempo ve akıcılıkla ilgili olarak filmin noktalamasını gerçekleştirmektir.
Noktalama,bir filmin çekim,sahne,ayrım,bölüm gibi çeşitli parçalarının birbirine bağlanma biçimlerine denir.Bu konuda senaryoda gösterilen noktalamaları da göz ardı etmeden çalışır.Ancak aksine bir görüşü varsa da onu ortaya koyar.
Noktalamanın en basiti,bir çekimin öbür çekime eklenmesiyle yapılır.Bu durumda bir görüntüden öbür görüntüye doğrudan doğruya geçilir ki buna kesme denir.Kesme,genel olarak çekimleri birbirine bağlamakta kullanılır.
Zincirleme,bir çekimin görüntüleri yavaş yavaş belirsizleşirken,ondan sonraki çekimin görüntülerinin yavaş yavaş belirmesi ve öncekilerin yerini almasıdır.Genel olarak sahneler,zincirleme yoluyla birbirine bağlanır. Zincirlemeden daha kuvvetli noktalama çeşidi, kararma ve açılmadır.Yapım Süreci-kurgu |
Kararmada,görüntüler yavaş yavaş karararak,kapkaranlık hale girer ve görünmez olur.Açılma,bunun aksine,kapkaranlık görüntülerin yavaş yavaş aydınlanarak yerini belirli görüntülere bırakmasıdır.Genel olarak ayrımlar,bölümler kararma ve açılma yoluyla birbirine bağlanır.
Bunun bir başka çeşidi de silinmedir.Silinmede,ikinci çekimin görüntüsü perdenin her hangi bir köşesinden belirir, ilk çekimin görüntüsünü her hangi bir biçimde(düz,eğri,kırık,yatık çizgiler...)silerek yerini alır.Bunun silinme ile kararan ve açılan silinmeli kararma ve silinmeli açılma çeşitleri de vardır.
Silinme ile kararma ve açılmanın birleşmesinden meydana gelen noktalama çeşidi de noktalı açılma ve noktalı kararmadır.Birincisinde,kapkaranlık bir görüntünün ortasındaki bir nokta yavaş yavaş büyüyerek yerini görüntülere bırakır.İkincisinde görüntü bir çemberden nokta biçimine doğru gittikçe küçülen şekilde karararak görünmez olur.
Başka bir noktalama çeşidi de,çekim sırasında yapılan yıldırım geçişidir.Yıldırım geçişi,bir çekimin sonunda kameranın hızlı bir çevrinme yapması,bundan sonraki çekime de yine hızlı bir çevrinmeyle başlaması sonunda elde edilir.Böylece bir çekimin son görüntüleri ile ikinci çekimin ilk görüntüleri,gözle seçilemeyecek şekilde birbirine kenetlenmiş olur.
Kurgucu bütün bunları ve daha birçok film hilesini gerçekleştirmek için optik basım aygıtı(Truca)denilen bir aygıttan yararlanır. Optik basım aygıtı iki filmi birden oynatan bir gösterici ile son derece geliştirilmiş bir kameradan meydana gelir.Bu kamera,göstericinin bağlı olduğu üç metrelik maden taban üzerindeki rayda ileri geri hareket edebilir.
Bu aygıt, boş film üzerine bir ya da birkaç filmin görüntülerini aynı zamanda ya da ayrı ayrı olarak,çeşitli değişikliklerle saptayabilir.Görüntünün büyütülmesi, küçültülmesi,hareketin yavaşlatılması,hızlandırılması,tersine hareket, hareketin durdurulması, çeşitli noktalamalar,görüntünün ışıklılık derecesinin değiştirilmesi...Optik basım aygıtının başlıca işlemlerindendir.
Dijital teknolojinin gelişmesiyle film endüstrisi de onun getirmiş olduğu yeniliklerden yararlanmaya başladı. Artık çekilen negatifler,pozitif iş kopyasına basılmadan direkt olarak dijital ortama kaydediliyor.Bütün kurgu işlemleri burada sonlandırılıp,ona göre negatif kesim ve kurgu montajı yapılıyor.Bu işlemden dolayı da hem zaman hem de para kazanılmış oluyor.
Bu arada yapılacak olan efektif diğer işlemler için de bir kolaylık sağlanmış oluyor.Aynı konunun seslendirmenin bütün işlemleri için de geçerli olduğunu söylemeliyiz.Çünkü filmin bütün seslendirme işlemlerinde film ve banyo harcaması gerekirken,bu işlemlerin de dijital ortamda yapılmasından dolayı yine zaman ve para konusunda bir kazanç sözkonusu oluyor.
Özel efekt,(jargonda kısaca SPFX/SFX) film,televizyon,ve eğlence sektörlerinde yaygın olarak kullanılan,normal yollarla yaratılması mümkün olmayan veya çok riskli olan olayları yaratma yoludur.
Büyük patlamalar ve uzaya yolculuk gibi çekimlerde sıkça kullanılır.Yapılan şeylerin hepsi hayal değildir,bazı nesneler yaratılır(örneğin:Star Wars).
Bir sap yapılır,üstüne bir çubuk koyulur ve üstüne kılıç ne renkse onun selofanı yapıştırılır.Işın kılıcı tamamdır.
Sıkça görsel efekt ile karıştırılmaktadır.Ancak özel efektler,çekim ile yapılır,bilgisayarla yaratılan imajlara da dayalıdır.Patlayan bir şey gerçekten patlatılır,ya da yıkılan bina, maket de olsa,gerçekten yıkılır.
Yapım Süreci |
Pearl Harbour-2001/Touchstone Pictures yapımı-183 dakika/Yönetmen Michael Bay/Best Sound Editing [ En iyi ses kurgusu ]Oscarı aldı /Oscara aday olduğu diğer kategoriler Best Effects,Visual Effects-Best Music, Original Song-Best Sound.Bu filmin çekimi ve efektlerine yönelik görüntüler imdb.com’dan alınmıştır.
Gelecek sayıda“Kurgu/Özel Efekt -2” bölümüyle devam edeceğiz.Kaynaklar
www.issizadam.com/picture negative report
ww.paramountstudios.com
www.steenbeck.com
www.imdb.com/Star Wars/Episode2 - Attack of the Clones
www.imdb.com’dan Pearl Harbour - 2001 / Touchstone Pictures
Special Effects - Paramount Studios /Ship Miniatures
Yavuz Sezer /kuvvetmiraj
Post A Comment:
1 comments:
İnternette takılmak varken siz hâlâ sınalgı mı izliyorsunuz?
Yorum Gönder